wanneer is bijles nodig

Wanneer is bijles nodig?

wanneer is bijles nodig

Help! Mijn kind heeft bijles nodig

Op de basisschool heeft de juffrouw aangegeven dat je kind moeite heeft met leren en het tempo niet kan bijhouden. Dat is natuurlijk erg vervelend want je wil graag dat je kind het goed doet. Het is altijd even schrikken wanneer de juffrouw dit aangeeft. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om ervoor te zorgen dat je kind het weer goed doet op school. Het is helemaal niet erg als een van deze oplossingen bijles is. In dit artikel wordt uitgelegd wat bijles is en welke ondersteuning je als ouder kan bieden.

Wat is bijles?

Bijles is een-op-een begeleiding waarbij er aandacht besteed wordt aan een specifiek vak waar de leerling moeite mee heeft. Bijles wordt gegeven door een ervaren docent of een student die goed is een vak. De bijlesdocent helpt de leerling met het vak door extra oefeningen te geven of uitleg over het onderwerp. De bijlesdocent kan er voor kiezen om dezelfde methode te gebruiken die de leerling op school krijgt. Verder is het ook mogelijk dat de docent de leerling huiswerk meegeeft zodat hij/zij zelf kan oefenen. Bij bijles is het belangrijk dat de leerling zich op zijn gemak voelt en veel vragen stelt. Daarnaast dient er altijd rekening gehouden te worden met het tempo van de leerling.

Bijles is altijd een goede oplossing voor kinderen wanneer ze onzeker zijn over een toetsweek of het tempo in de klas niet kunnen bijhouden. Geeft de docent aan dat je kind bijles nodig heeft? Dan is dat helemaal niet erg. Sommige scholen bieden zelf bijles aan maar, het is ook mogelijk om bijles bij een andere instantie te doen. Het belangrijkste is dat je kind het vak snapt en voldoendes haalt.

Wat is het verschil tussen bijles en huiswerkbegeleiding?

Het kan voorkomen dat ouders het verschil niet weten tussen bijles en huiswerkbegeleiding. Dit kan in het nadeel werken voor het kind omdat het kind misschien hierdoor de verkeerde hulp krijgt. Bijles is dus een-op-een begeleiding en huiswerkbegeleiding vindt meestal plaats in een groep. Bij huiswerkbegeleiding ligt de focus op het assisteren en motiveren van het maken van het huiswerk. Er wordt hulp aangeboden met het maken van een planning en af en toe kan de docent helpen met het beantwoorden van vragen.

Steun vanuit huis

Naast de bijles dat je kind krijgt is het ook altijd een goed idee om het kind vanuit huis te steunen. Alleen vragen of het kind huiswerk heeft is niet voldoende. Ga een paar keer per week samen met je kind rond de tafel zitten en bespreken welk huiswerk er in die week afgemaakt moet worden. Daarnaast zijn er ook handige hulpmiddelen die ingezet kunnen worden om beter te kunnen leren zoals bordspellen, kaartspellen of online spelletjes. Bijvoorbeeld op de website van Sommenleren kan je kind makkelijk tafeltjes oefenen en andere rekensommen leren. Zo zijn er nog veel meer websites waar je kind gebruik van kan maken om thuis te leren.