bijles rekenen

Rekenen

Bijles rekenen

Veel kinderen begrijpen niets meer van de moderne manier van rekenen. In mijn bijles rekenen leert het kind de basis te begrijpen door de stof net zo lang te oefenen tot het “aha” moment daar is.

Onderstaande gedachten zijn dan verleden tijd!

  • “Oh nee, ik weet het antwoord op deze vraag niet…”
  • ”Wat als ik de rest van de vragen ook niet begrijp? Paniek!”
  • “Welk trucje moet ik nu gebruiken en waarom eigenlijk?”
Tegenwoordig leren kinderen niet meer op de ‘ouderwetse manier’ rekenen. Ze hebben geen idee meer wat een staartdeling is en ze gokken een eind weg bij het maken van een deelsom. Omdat zij er niets van snappen en dus veel fouten maken wordt rekenen als een van de minder leuke vakken gezien. Jammer! Want rekenen kan wel leuk zolang ze goed oefenen en snappen wat ze doen.

Ik geloof in systematisch werken, begrijpen wat je doet en het vaak doen. Net zo vaak doen totdat het je eigen is gemaakt, want oefening baart kunst.

We richten ons in de bijles op het stap voor stap aanleren van 1 manier. Tijdens het oefenen ontstaat er steeds meer begrip. We nemen hier dan ook samen de tijd voor. De basis leren is en blijft belangrijk in mijn opinie.

In het hedendaags onderwijs worden vaak meerdere oplossingsstrategieën aangeboden waardoor kinderen het lastig vinden om de juiste keuze te maken. Regelmatig oefenen en het automatiseren van kennis schiet tekort op school. Daarnaast leren de kinderen trucjes en handigheden aan om tot oplossingen te komen zonder de basis te beheersen. Veel kinderen kennen de vriendjes van tien niet waardoor de tiental overschrijding bijvoorbeeld moeizaam verloopt.

In mijn bijles breng ik de kinderen terug naar de basis en gun ze het “aha” moment, dit moment is super waardevol!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *